image

Produkcja rozsady warzyw mikołów

Rozsada warzyw

Rozsada to mała roślinka z paroma ledwie listkami. Ma na ogół już uformowaną bryłkę korzeni. Wyrób rozsady warzyw zaczyna się od wysiania nasion konkretnych warzyw do dużego zasobnika. Kiedy wykiełkują i nieco podrosną wybiera się pojedyncze roślinki i osobno wsadza do  niedużych pojemników z właściwą albo odpowiednio przygotowaną ziemią. Ziemia musi być wolna od zatruć grzybami, pleśniami i czynników chorobotwórczych. Najodpowiedniejszy dla początkujących roślin jest torf. Roślinę w rozsadzie trzeba dokarmiać nawozami płynnymi. Powinno się jej również zapewnić odpowiednią ilość wody oraz mnóstwo światła. Rozsadę warzyw fabrykuje się w tunelach foliowych bądź szklarniach. Jest to sposób na skrócenie czasu przyrostu a przy tym przyspieszenie plonów. W normalnych warunkach część warzyw uległaby unicestwieniu z powodu warunków pogodowych a w dodatku działalności zwierząt, z kolei szklarnie bądź tunele chronią rośliny a przy tym dają im perfekcyjne warunki przyrostu.


sitemap